Diabetes Desk

Winkelwagen 0
€ 0,00

Behandeling van diabetes type 1

Diabetes type 1 wordt vaak op jonge leeftijd vastgesteld

De behandeling van diabetes type 1 heeft twee hoofddoelen:

  • Het normaliseren van de bloedglucosewaarden in het bloed
  • Het voorkomen van complicaties (hart- en vaatziekten ) op lange termijn

 

Behandelmethode type 1

1) Insuline

Omdat het lichaam zelf (vrijwel) geen insuline meer kan aanmaken, bestaat de behandeling uit het injecteren van insuline. Vaak moet daarvoor meerdere malen per dag geïnjecteerd worden. Er zijn ook mensen die de hele dag door insuline toegediend krijgen door een insulinepompje.

Het is belangrijk om factoren die het bloedglucosegehalte verhogen (eten) goed af te stemmen met factoren die het bloedglucosewaarden verlagen (inspanning, en toedienen van insuline). Een goede afstemming zorgt ervoor dat de glucosespiegel zoveel mogelijk binnen de gewenste grenzen blijft (tussen vier en zeven mmol/l). Bij een verkeerd evenwicht hiertussen is er kans op een te hoog (hyper) of juist te laag glucosegehalte (hypo).

Voor type 1 diabetes is insulinetherapie noodzakelijk. DIt kan via injectie.

2) Gezonde leefstijl

Een goede behandeling van diabetes begint met het realiseren van een gezonde leefstijl. Dat is niet altijd eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Een verantwoord eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging kunnen namelijk de kans op late complicaties verkleinen.

3) Kennis over diabetes

Om goed met uw diabetes te kunnen omgaan, is het belangrijk dat u voldoende kennis over diabetes heeft. Het is makkelijker om met diabetes te leven als u weet hoe u uw voeding aan uw diabetes kunt aanpassen, hoe u met uw insuline therapie om moet gaan, maar ook hoe uw bloedglucosewaarden reageren in bijzondere omstandigheden als vakantie of stress. Kennis over diabetes is een onmisbaar onderdeel van de behandeling. Als u genoeg over diabetes weet, heeft de behandeling meer kans van slagen.
In overleg met uw zorgverlener beslist u op welke manier u uw kennis over diabetes zult vergroten.