De behandeling van diabetes type 2 heeft twee hoofddoelen:
Langdurig hoge bloedglucosewaarden kunnen op de lange termijn leiden tot achteruitgang van hart- en vaatstelsel. Daarnaast kunnen de zenuwen in het gehele lichaam op den duur schade oplopen.
Het effect van de behandeling wordt bepaald door de bloedglucosewaarde en het zogenaamde HbA1c te meten. De bloedglucosewaarde is een moment opname en het HbA1c is een weergave van de gemiddelde bloedglucosewaarde over een periode van twee tot drie maanden. Het streven is een nuchtere bloed- glucosewaarde van rond de 4 mmol/l en niet boven de 9 mmol/l, en een HbA1c lager dan 53 mmol/mol.
De progressie van diabetes type 2 heeft tot gevolg dat de alvleesklier steeds minder insuline aanmaakt. Ook kan de insulineresistentie steeds sterker worden. Het gevolg daarvan is dat behandeling altijd nodig zal blijven en in de loop van de jaren mogelijk aangepast moet worden.
Een goede behandeling van diabetes begint met het realiseren van een gezonde leefstijl. Dat is niet altijd eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Een verantwoord eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging kunnen namelijk de kans op late complicaties verkleinen.
Een belangrijke factor bij het ontstaan van diabetes type 2 is overgewicht. Overgewicht is één van de factoren die insulineresistentie veroorzaken, waardoor de alvleesklier meer insuline moet aanmaken. Voor mensen met overgewicht is het belangrijk om af te vallen, zodat de insulineresistentie afneemt. Om gewicht te verliezen, is meestal een aanpassing van het voedingspatroon nodig. Een streng dieet is vaak niet de oplossing, maar goede en goed gedoseerde voeding wel. Kies daarom voor gevarieerde maaltijden met groente, fruit en volkoren graanproducten. En als u alcohol drinkt, doe het dan met mate. Ook meer lichaamsbeweging is een belangrijk leefstijladvies in de behandeling van type 2.
Als u uw bloedglucosewaarden niet voldoende omlaag krijgt door afvallen en meer bewegen, zijn medicijnen de volgende stap. Soms moet u al meteen met medicijnen beginnen nadat is ontdekt dat u diabetes heeft. Bij diabetes type 2 worden verschillende medicijnen gebruikt en vaak krijgen mensen meer medicijnen tegelijk voorgeschreven. Niet iedereen krijgt dezelfde medicijnen. Dat komt omdat diabetes niet bij iedereen hetzelfde is. Uw zorgverlener bekijkt welke behandeling het meest geschikt voor u is.
Sommige tabletten zorgen ervoor dat uw cellen gevoeliger worden voor insuline. Daarnaast zijn er tabletten die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft en tabletten die de opname van koolhydraten vanuit de darmen vertragen. Sinds kort zijn er ook injecties op de markt die dezelfde werking hebben. Als het niet lukt uw bloedglucosewaarden onder controle te krijgen met tabletten, moet u soms ook insuline gaan gebruiken. Insuline moet worden geïnjecteerd.
Om goed met uw diabetes te kunnen omgaan, is het belangrijk dat u voldoende kennis over diabetes heeft. Het is makkelijker om met diabetes te leven als u weet hoe u uw voeding aan uw diabetes kunt aanpassen, hoe u met uw medicijnen om moet gaan, maar ook hoe uw glucosewaarden reageren in bijzondere omstandigheden als vakantie of stress. Kennis over diabetes is een onmisbaar onderdeel van de behandeling. Als u genoeg over diabetes weet, heeft de behandeling meer kans van slagen.
In overleg met uw zorgverlener beslist u op welke manier u uw kennis over diabetes zult vergroten.